Studopediya

КАТЕГОРИЯ:


Астрономия- (809) Биология- (7483) Биотехнологии- (1457) Военное дело- (14632) Высокие технологии- (1363) География- (913) Геология- (1438) Государство- (451) Демография- (1065) Дом- (47672) Журналистика и СМИ- (912) Изобретательство- (14524) Иностранные языки- (4268) Информатика- (17799) Искусство- (1338) История- (13644) Компьютеры- (11121) Косметика- (55) Кулинария- (373) Культура- (8427) Лингвистика- (374) Литература- (1642) Маркетинг- (23702) Математика- (16968) Машиностроение- (1700) Медицина- (12668) Менеджмент- (24684) Механика- (15423) Науковедение- (506) Образование- (11852) Охрана труда- (3308) Педагогика- (5571) Полиграфия- (1312) Политика- (7869) Право- (5454) Приборостроение- (1369) Программирование- (2801) Производство- (97182) Промышленность- (8706) Психология- (18388) Религия- (3217) Связь- (10668) Сельское хозяйство- (299) Социология- (6455) Спорт- (42831) Строительство- (4793) Торговля- (5050) Транспорт- (2929) Туризм- (1568) Физика- (3942) Философия- (17015) Финансы- (26596) Химия- (22929) Экология- (12095) Экономика- (9961) Электроника- (8441) Электротехника- (4623) Энергетика- (12629) Юриспруденция- (1492) Ядерная техника- (1748) Arhitektura- (3434) Astronomiya- (809) Biologiya- (7483) Biotehnologii- (1457) Военни бизнесмен (14632) Висока technologies- (1363) Geografiya- (913) Geologiya- (1438) на държавата (451) Demografiya- ( 1065) Къща- (47672) журналистика и смирен (912) Izobretatelstvo- (14524) външен >(4268) Informatika- (17799) Iskusstvo- (1338) историята е (13644) Компютри- (11,121) Kosmetika- (55) Kulinariya- (373) културата е (8427) Lingvistika- (374) Literatura- (1642) маркетинг-(23702) математиците на (16968) Механична инженерно (1700) медицина-(12668) Management- (24684) Mehanika- (15423) Naukovedenie- (506) образователна (11852) truda- сигурност (3308) Pedagogika- (5571) Poligrafiya- (1312) Politika- (7869) Лево- (5454) Priborostroenie- (1369) Programmirovanie- (2801) производствено (97 182 ) индустрия- (8706) Psihologiya- (18388) Religiya- (3217) Svyaz (10668) Agriculture- (299) Sotsiologiya- (6455) на (42831) спортист строително (4793) Torgovlya- (5050) транспорт ( 2929) Turizm- (1568) физик (3942) Filosofiya- (17015) Finansy- (26596) химия (22929) Ekologiya- (12095) Ekonomika- (9961) Electronics- (8441) Elektrotehnika- (4623) Мощност инженерно ( 12629) Yurisprudentsiya- (1492) ядрена technics- (1748)

Свързани дейности: "Динамика"




Задача №1. Във възходящ кабината на асансьора определя телесното тегло с помощта на динамометър. Телесното тегло е 5 кг динамометър 55 N. Намерете ускорението на кабината?

Решение:

Според четвъртата аксиома на Нютон: сумата от силите, действащи върху тялото е равна на произведението на масата и ускорение на тялото.

Прогнозите на координатната ордината:

N - m ∙ г = m ∙ а

Задача №2. Спирачки за кола започнаха, когато скоростта V = 72 км / ч.

Определяне на спирачния път, ако коефициентът на триене на колела на пътя

F = 0, 34.

Решение:

От теоремата на кинетичната енергия на промяната на спиране на превозното средство ще се случи за сметка на работата на работната триене, който ще поеме цялата кинетична енергия. Крайната скорост на превозното средство V R = 0.

Задача №3. Помпата се задвижва от двигателя мощност N W = 4 л. стр. 1 л. стр. = 736 вата.

В. п. Г. Pump , Колко време ще бъдат изразходвани за повдигане

8000 m 3 вода до височина Н = 4 m, ρ плътността вода = 10 март кг / м3.

Решение:

Проблем №4. м куршум тегло = 10, при летенето със скорост V 0 = 400 м / сек, чупене

дъска Ширина S = 5 см намалява скоростта на двойното V K = V о / 2. Определя се средната мощност на съпротивление на дъската. За известно време куршумът ще мине това разстояние?

Решение:

От теоремата на промяна на кинетичната промяна енергия в скоростта ще се появят в резултат на работата на съпротивителната сила.

Определяне на времето:

Zadacha№5. Намери сили на натиск между зъбите на две зъбни колела,

око, ако едно от съоръженията е с диаметър 100 mm, и предава мощност 44 кВт при честота на въртене п = 2400 об / мин

Решение:

Определяне на въртящия момент:

BP M = P ∙ R

Предавателна мощност:

N = M w = BP ∙ M ∙ BP

Задача №6. Бисери маса М = 2 кг, се суспендират по дължина низ от 60 см. Топката се движи по окръжност равномерно. Ъгълът между резбата и ос OC алфа бутонът = 30 0.

Определя напрежение сила на конеца и скоростта на топката.

Решение:

Тъй като единна въртенето, центробежната ускорението ще бъде само:

Ако прибавим към сила на система инерционните сили tsentobezhnuyu, че е възможно да се реши

Проблемът с използване на метода на D'Alembert (или метод Кинетостатика). Active сила, връзките силата на реакция и инерционните сили са балансирана система:

Прогнозите на осите на декартовата координатна система:


SX аз = T ∙ sinα - Q IN = 0

SY аз = T ∙ sosα - G = 0

Q IN = T ∙ sinα = 22,7 ∙ 0,5 = 11,3 H



Задачата №7. В своя начален период на ротора на двигателя се върти под въздействието на постоянен въртящ момент M BP = 80 N ∙ m. На лагер триене въртящ момент M случва TR = 5, N ∙ m. Ако приемем, че ротор диск хомогенна маса

м = 100 кг., диаметър на ротора D = 0.4 м. Определя колко превръща N ще направи ротора за 6 секунди, а ъгловата со на скорост в края на десета от секундата?

Решение:

Подходящ за решаване на основния уравнение на динамиката на въртеливото движение:

M = M BP - TP M = J ∙ ε

Axial инерционен момент на диска:

ε- ъглово ускорение

80-5 =

ε = 37,5 рад / сек 2

Задача №8. Идентични зъбни колела 1 и 2 на маса М = 2 кг, задвижвани от място постоянен въртящ момент сила двойка М = 1 N ∙ m. Определяне на ъгловата скорост след два оборота на колелата, ако радиусът на инерцията на всяко колело спрямо оста на въртене е ρ = 0,2 м.

Решение:

Подходящ за решаване на основния уравнение на динамиката на въртеливото движение:

BP M = J ∙ ε

J = m ∙ ρ ∙ = 2 2 0,2 2 = 0,08 кг ∙ m 2

Задача №9. Body маса М = 1 кг падане вертикално, силата на съпротивление на въздуха R = 0,03 ∙ о. Определя максималната скорост на падане на тялото.

Решение:

Ние прилагаме четвъртото аксиома на Нютон (генерализирана втория закон).

Проектиране на силите, действащи върху оста у, низходяща:

Скоростта ще бъде най-висока, ако първото производно на скоростта е нула.

Задача №10. Товарите 1 и 2 на маса m 1 = 2 кг и м 2 = 1кг спрени от краищата на гъвкави нишки, хвърлени през блока. Определяне на скоростта на товара 1 в момент, когато той седна до височина H = 3 m. На движение на товара започва от място.

Решение:

Проектиране на сили, действащи върху първата тегло, по оста у, низходяща:

Неразтегаем нишка, така че

Определете ускорението на първото товара:

Движението на товарни равномерно ускорено, определи времето на уравненията на движение:

Определяне на скоростта на първото натоварване:

Задача №11. материал Тегло точка P = 30 N се движи надолу гладка наклонена равнина на разстояние L = 50 m. наклонена равнина е ъгълът на алфа = 60 0 спрямо хоризонталата. Определяне на работната сила на тежестта на този ход.

Решение:

Когато товарни потоци за определяне на работата ще бъде положителен

Задача №12. На материалната точка на маса М = 250 кг, която се движи в хоризонтална линия, а сила на съпротивление R = 5 ∙ V 2.

Определяне на скоростта на точка от време T = 6 в., Ако Т = 0 0 0 скорост V = 20 м / сек.

Решение:

За решения ние прилагаме теоремата на промяна на инерцията в диференциална форма.

Пишем това уравнение в проекции върху координатната ос ОХ, разделяне на променливите:

Интегриране и страничен ляв и десен:

Express V:

Задача №13. Материал точка на маса М = 0.2 кг се движат по оста х под действието на F х = -0,4 ∙ т Н. Определяне на скоростта на точката от време, т = 2 в, ако първоначалната си скорост V = о 6 м / сек.

Решение:

Стойността на силата зависи от времето, така че проблемът трябва да бъде решен от теоремата на промяна на инерцията в диференциална форма:

Ние интегрираме в лявата и дясната част:

Задача №14. Какво е кинетичната енергия на двете цилиндрични зъбни колела с броя на зъбите Z 2 = 2 ∙ Z 1, ако техните инерционни моменти около техните оси на въртене J 2 = J 2 ∙ 1 = 2 кг ∙ m 2. Ъгловата скорост колело ω 1 1 = 10 рад / сек.

Решение:

Определяне на ъгловата скорост на второ колело на постоянството на въртящ момент M Bp = J ∙ ε = CONST:

Така че ние имаме следната зависимост:

Ние дефинираме на кинетичната енергия на предавката, когато ротационното движение:

Задача №15. Определяне на кинетичната енергия на системата от две еднакви предавки маса m = 0,5 кг всяка, въртящи се с ъглова скорост w = 10 рад / сек, свързани с гъвкава нишка, движещи се в хоризонтална равнина, с начална скорост V = 2 м / сек , Радиус на инерцията на всяко колело спрямо оста на въртене е ρ = 0,2 м.

Решение:

Ние дефинираме на кинетичната енергия на предавка при движение на самолета:

Задача №16. материална точка М се движи вертикално под влияние на гравитацията сам. Определя колко време ще достигне до точката на максимална височина, ако това е началната скорост на V = 9,81 м / сек.

Решение:

В максималната височина на крайния скоростта е нула.

Задача №17. Материал точка на маса m = 4 кг се движи в права линия от силата F = 30 ∙ грях (т) NA след време Т = пи секунди. точка е скоростта е V = 20 m / C и е насочено както и мощност. Определете началната точка на скорост V 0.

Решение:

Стойността на силата зависи от времето, така че проблемът трябва да бъде решен от теоремата на промяна на инерцията в диференциална форма:

Ние интегрираме в лявата и дясната част:


Позоваването.

1. Dobronravov Владимир Никитин NN, Dvornikov AL курса на теоретична механика. - M: Висше училище, 2003 г. 526. П..

2. Meshchersky IV Проблеми в теоретична механика, M:. Наука, 2001-484s.

3. А. Yablonsky А.- курса на теоретична механика. - M: Висше училище, 2003 г. 628. П..






; Дата: 11.25.2014; ; Прегледи: 2134; Нарушаването на авторските права? ;


Ние ценим Вашето мнение! Беше ли полезна публикуван материал? Да | не



ТЪРСЕНЕ:





ailback.ru - Studopediya (2013 - 2017) на година. Тя не е автор на материали, и дава на студентите с безплатно образование и използва! Най-новото допълнение , Al IP: 66.102.9.26
Page генерирана за: 0.058 сек.